top of page
hälsosam mat
Den antiinflammatoriska kosten stödjer kroppens självläkande förmåga. 

Inflammation och immunsystemet
Inflammationer är kopplade till immunsystemet och har blivit vanliga i sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, fetma, kronisk värk och IBS. Vid inflammation produceras cytokiner, immunsystemets signalsubstanser. Även låggradig inflammation kan påverka kroppen och leda till trötthet, nedstämdhet och ömhet. Om inflammationen pågår länge kan det överaktivera immunförsvaret och leda till autoimmuna sjukdomar, kronisk inflammation, allergier och astma. Därför är en antiinflammatorisk kost central både för att förebygga och minska inflammation.

Antiinflammatorisk kost – ge kroppen stöd
Forskning visar att antiinflammatorisk kost inte bara skyddar mot sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och cancer, utan också saktar ner åldrandet och reglerar blodsockret. Viktnedgång är en vanlig bieffekt när man byter ut socker och processade livsmedel mot grönsaker och rena proteiner.

"Du vänder hälsoskutan på rätt kurs genom att varje dag tillföra ett par positiva saker som höjer energin."

Citronträd

Citron

Steg 1:  Morgon - Naturlig utrensning av levern

Levern är ett av kroppens viktigaste organ och fungerar som kroppens stora rengöringscentral. Om levern blir överbelastad kan toxiner ansamlas, vilket leder till inflammationer och andra hälsoproblem.

 

Morgonrutin för att stödja levern:
När du vaknar, drick ca 5 dl varmt vatten med saften från en halv citron. Detta hjälper till att rensa levern och förbättrar matsmältningen, samtidigt som det stöder ämnesomsättningen och förebygger förstoppning. Vänta ca 20 minuter innan du fortsätter med förmiddagens renande och antiinflammatoriska gröna smoothie!

Skärmavbild 2020-09-27 kl. 19.07.56.png

  Fasta (16:8) eller Gröna smoothies

Förmiddag – Du kan antingen dricka vatten under förmiddagen (16:8) eller dricka en 

Grön Smoothie varannan morgon för att låta kroppen renas. 

En grön smoothie renar levern, är antiinflammatorisk och full av näring. Drick den fram till kl. 11- 12 för att ge kroppen en mild rensning (motsvarande 16:8-fasta, men med näring).

Gröna Smoothies
Gröna smoothies ger energi och renar kroppen. Basen är grönsaker, som babyspenat och grönkål, och de är helt växtbaserade och naturligt laktosfria. Ingredienser som avokado, ingefära och gurkmeja tillför nyttigheter, medan frukt och bär kan användas som topping för en sötare smak.

Ingredienser och deras fördelar:

  • Babyspenat: Rik på järn och nitrat som syresätter blodet, vilket kan öka din uthållighet.

  • Avokado: Ger hälsosamma fetter och skyddar levern mot gifter.

  • Ingefära: Ökar blodflödet, stärker immunförsvaret och kan lindra högt blodtryck.

  • Gurkmeja: Kraftfullt antiinflammatorisk genom kurkumin, som även motverkar åldrande och ledinflammation.

  • Blåbär: Toppkälla av antioxidanter som skyddar hjärta och kärl, och innehåller kostfibrer och mineraler.

  • Lingon: Rika på vitaminer och mineraler, stödjer tarmhälsan, förbättrar insulinkänslighet och motverkar inflammation.

  • Grönkål: Kalciumrik och detoxande med många antioxidanter, flavonoider och omega-3.

  • Kokosvatten: Återställer vätskebalansen med elektrolyter, innehåller kalium och laurinsyra för immunstöd och främjar cirkulationen.

"De starkaste antioxidanterna kommer från de mest färgstarka råvarorna, som grönkål."

Val av bröd

Mat som är inflammationsdrivande

Generellt är inflammationsframkallande mat näringsfattig, söt och fet, som socker, vitt bröd, chips och ohälsosamma fetter. Transfetter är bland de mest inflammatoriska ämnena vi kan äta.

Lista över inflammatoriska livsmedel:

  • Socker (marmelad, sylt, kaffebröd, godis, läsk)

  • Raffinerade kolhydrater (vitt bröd, vit pasta, vitt ris)

  • Friterad mat

  • Rött kött och processat kött (t.ex. korv och bacon)

  • Härdade fetter (t.ex. margarin)

  • Gluten

  • Mjölkprodukter

Pile of Avokado

Inköpslista

Du ska äta mat som är skapad av naturen själv som man kan plocka från marken, fiska eller jaga själv" "Made by nature, not by man" !

Tips för en antiinflammatorisk kost:

  • Låt råa grönsaker utgöra största delen av din kost.

  • Undvik att hetta upp maten över 100 grader för att bevara näringen.

  • Följ 80-10-10-regeln: 80 % färska eller frysta frukter och grönsaker, 10 % vegetabiliskt fett (avokado, kokos, nötter), och 10 % protein (baljväxter, viltfångad fisk).

  • Begränsa köttintaget till max 300 gram per vecka.

"Mat med lång hållbarhet på hyllan ger din kropp kortare hållbarhet. Mat med kort hållbarhet ger din kropp lång hållbarhet."

Byt-ut-lista:

  • Mjölk: Mandelmjölk, nötmjölk, Sproud- ärtmjölk

  • Grädde: Kokosmjölk, kokosgrädde, havregrädde

  • Flingor: Osötad müsli, granola, eller chiapudding

  • Isbergssallad: Spenat, grönkål, ruccola, romansallad

  • Köpt smoothie: Hemmagjord smoothie

  • Pasta: Mungbönsnudlar, bönpasta, svarvad morot, zucchini, kelpnudlar

  • Potatis: Sötpotatis, kall potatis (lägre GI)

  • Ris: Durra, quinoa, bovete, råris

  • Matolja: Kokosolja, olivolja

  • Strösocker: Frukt, bär

  • Kött: Fet fisk (makrill, sardiner, lax, sill), viltkött, gräsbetat kött

  • Snacks: Grönkålschips, nötter

Basvaror:

  • Oljor och fett: Kallpressad olivolja, kokosolja, smör (ghee)

  • Säd och frön: Råris, quinoa, durra, chiafrön, glutenfria mjölsorter (mandelmjöl, kokosmjöl), bönor och linser

  • Pastaalternativ: Mungbönsnudlar, bönpasta

  • Nötter och frön: Mandlar, valnötter, pecan, pistage

  • Kryddor: Helst ekologiska

  • Specialvaror: Miso, torkade alger (wakame, nori, dulse), kakao, bakpulver, stevia, honung/muskovadosocker

Färskvaror med kort hållbarhet:

  • Grönsaker och legymer: Sallad, groddar

  • Fisk och skaldjur: Viltfångad, ej odlad

  • Frukt och bär: Mindre söt, lokalt odlad frukt; frusna bär

  • Övrigt: Svamp, ekologiskt kött (helst frigående eller vilt)

Färskvaror med längre hållbarhet:

  • Rotfrukter: Morot, palsternacka, rödbeta, jordärtskocka (kyl dem efter tillagning)

  • Kryddor: Ingefära, vitlök, färska kryddväxter

  • Animaliskt: Ägg, ekologiskt smör, ghee

  • Alternativa smörer: Mandelsmör

  • Ost: Fetaost (get- eller fårmjölk), mozzarella

  • Övrigt: Torkad svamp, tomatpuré, krossade tomater, vitkål, surkål, syrade grönsaker, fet kokosmjölk, kokosflingor, katrinplommon

lax med citroner

Omega 3 får vi anstränga oss för att få i oss tillräckligt av.

En antiinflammatorisk fettsyra – Omega 3

I den moderna kosten får vi ofta i oss för mycket Omega-6 i förhållande till Omega-3, vilket kan gynna inflammatoriska processer. Omega-3 är däremot inflammationshämmande och främjar blodcirkulation, cellandning och energinivåer.

Bästa källor till Omega-3:

  • Växtbaserade: Linfrön (gärna groddade), linfröolja, chiafrön och hampafrön innehåller förstadier till Omega-3. Eftersom Omega-3 är värmekänsligt bör dessa oljor förvaras i kylen, och linfröolja kan frysas in i små mängder.

  • Algolja: En bra vegetabilisk källa till Omega-3, utan risk för tungmetaller som kan finnas i fiskolja.

  • Fet fisk: Makrill, sardiner, lax och sill är rika på Omega-3. Sträva efter att äta fisk minst tre gånger i veckan.

  • Nötter: Mandlar och valnötter innehåller bra mängder Omega-3.

  • Gröna bladgrönsaker: Spenat, romansallad och ruccola är goda Omega-3-källor, med portlak som en av de bästa. Gröna smoothies är ett enkelt sätt att få i sig en hög andel bladgrönt.

  • Animaliska källor: Kött från vilda djur eller gräsbetande djur har högre andel Omega-3, medan kraftfoderuppfött kött innehåller mer Omega-6.

För dig som vill boosta hälsan – komplettera kosten med vitamin D, omega 3, gurkmeja och mjölksyrabakterier.

Pommes frites

Transfetter göder inflammation!

Vad är transfett?
Transfett finns naturligt i mejeri- och köttprodukter från idisslande djur, som kor och får. Det kan också skapas kemiskt genom härdning av vegetabiliska oljor för att ge en fastare konsistens, vilket gör dem användbara inom livsmedelsindustrin.

För att undvika transfetter, välj mat skapad av naturen som kan plockas, fiskas eller jagas.

 

Följande livsmedel innehåller summa transfettsyror

 

Rostad lök 3.3g

Chokladkola mörk m chokladöverdrag Riesen  3.1g

Amerikanska cookies choklad 1.9g

Glassås choklad typ Ohoj  1.9g

Munkar u fyllning 1.8g

oscabit mazarinmassa mandel choklad 1.6g

Kex fullkorn Hob-nobs 1.6g

Mjukost smältost fett ca 22% typ Den skrattande kon 1.6g

Småkakor ospec. 1.5g

Mjölkchoklad fylld m mandelkrokant Daim1.4g

Glasstrut Daim1.4g

Getost chèvre vitmögelost fett 25% 1.4g

Mjölkchoklad m mjuk kolafyllning Plopp Center 1.3g

Matfettsblandning fett 60 % berikad typ Bregott mellan 1.3g

Mjuk kola och mjuk chokladmaräng överdragen m mjölkchoklad Japp Mars  1.3g

Brieost vitmögelost fett 34% 1.3g

Drömrulltårta 1.1g

Cheesecake m botten av digestivekex 1.1g

Kex och kola överdragen m mjölkchoklad Twix/Lion 1.1g

Wienerbröd fyllt m vaniljkräm sylt florsocker1.1g

Crème fraiche fett 34% 1g

Napoleonbakelse grädde vaniljkräm hallonsylt glasyr 1g

Veteskorpor  1g

Lamm färs fett 20 % rå1g

Pytt-i-panna vegetarisk 0.9g

Kyckling friterad Chicken McNuggets 0.9g

Laxpaté 0.9g

Vaniljsås 0.9g

Mesost fett ca 30% berik 0.9g

Friterad banan m glass restaurang 0.8g

Prinsesstårta fylld m grädde vaniljkräm hallonsylt marsipan 0.8g

Rulltårta m sylt 0.8g

Kebabkött djupfryst stekfärdigt 0.8g

Ädelost grönmögelost lätt fett 17%0.8g

Sesamsås grädde  0.8g

Cheesecake fryst 0.8g

Jitterbugg mördeg maräng 0.7g

Våfflor frasvåfflor 0.7g

Munkar fyllda m äppelmos vaniljkräm 0.7g

Arraksboll 0.7g

Semla vetebulle fylld m mandelmassa vispad grädde 0.7g

Kolasås 0.7g

Bärtårta grädde vaniljkräm sylt gele0.7g

Frukostost fett 13% Kavli berikad +ABCDE 0.7g

Chokladtårta aprikossylt chokladöverdrag Sachertårta 0.7g

Potatiskroketter frysta värmda 0.6g

Flytande margarin fett 82 % berikad typ Milda culinesse 0.6g

Glass parfait m bär 0.6g

Hushållsmargarin fett 80% berikad typ Hemköp0.6g

Milko greve fett 13% smältost 0.6g

Matfettsblandning fett 40 % berikad typ Lätt & lagom omega 3 0.6g

Lättmargarin fett 40% berikad typ Lätt & lagom 0.6g

Mördeg gräddad 0.6g

Pajskal gräddat 0.6g

Potatisbakelse vaniljkräm smörkräm marsipan  0.6g

Citron- eller apelsinfromage 0.6

Punschrulle Dammsugare 0.5g

Smulpajdeg gräddad 0.5g

Hamburgare nötfärs fett 15% stekt 0.5g

87Nöt färs köttfärs fett 15% rå 0.5g

Pirog u fyllning gräddad 0.5g

Lättmargarin fett 39% berikad typ Milda  0.5g

Lättmargarin yoghurt fett 28% berikad typ Lätta0.5g

Kokosfett 0.5g

Kex salta m mjölk 0.5g

Lättmargarin fett 28% berikad typ Mini Lätta 0.5g

Lättmargarin fett 38% berikad Becel olive0.5g

Bordsmargarin fett 70% berikad typ Becel Gold 0.5g

Skaldjurspaté 0.5g

Gräddtårta hembakad jordgubb banan 0.5g

Hushållsmargarin mjölkfri fett 80% berikad typ Milda 0.5g

Kaviar typ Kalles 0.5g

Telefon

0736-720815 

Email 

Follow

  • Facebook
  • Instagram
  • Facebook

©2020 av Skapat med Wix.com

bottom of page