9 Mekanismer som styr åldrande
Reversera åldrandet på cellnivå
Detta program fokuserar på metoder som kan få dina celler att fungera som hos en yngre person, baserat på banbrytande vetenskaplig forskning. Forskning visar att biologiskt åldrande är något vi kan påverka – vi kan till och med bli biologiskt yngre. Genom att förbättra cellernas funktion kan vi fördröja eller undvika åldersrelaterade sjukdomar. Det innebär att hjärtats celler fungerar bättre, hjärncellerna bibehåller sin funktion och minnet förbättras även vid högre ålder. Dessutom ser huden yngre ut tack vare föryngrade hudceller.
Åldrande är en komplex process som påverkas av många mekanismer i kroppen. I detta program går vi igenom nio specifika mekanismer som styr ditt åldrande, samt ger konkreta tips på hur du kan påverka dem genom livsstilsförändringar, kost, träning och kosttillskott.
-
Cellulärt Skräp: Minska ackumuleringen av cellulärt skräp och optimera cellens rengöringsprocesser för att bibehålla cellernas funktion.
-
Telomerförkortning: Stödja telomerernas integritet genom hälsosamma livsstilsval för att fördröja cellernas åldrande.
-
Epigenetiska Förändringar: Påverka epigenetiska processer genom en hälsosam livsstil för att stödja ett positivt genuttryck.
-
Oxidativ Stress: Bekämpa fria radikaler och oxidativ stress med hjälp av antioxidanter för att skydda cellerna från skador.
-
AGE (Avancerade Glykeringsprodukter): AGE är en grupp skadliga ämnen som bildas när fett eller proteiner reagerar med socker genom glycation. Dessa molekyler kan negativt påverka vår hälsa.
-
Insulinresistens: Genom att kontrollera insulinnivåerna kan vi sakta ned åldrandeprocessen, vilket är en av de viktigaste faktorerna att påverka i åldrandet.
-
Inflammation: Hantera kronisk inflammation genom kost och livsstilsval för att minska risken för åldersrelaterade sjukdomar.
-
Mitokondriell Hälsa: Optimera mitokondriernas funktion för att förbättra cellenergi och minska risken för åldersrelaterade sjukdomar.
-
Hormonproduktion: Kroppens hormonproduktion förändras med åldern, där insöndringen av manliga och kvinnliga könshormoner (testosteron respektive östrogen) minskar. Dessa hormoner är avgörande för kroppens uppbyggande och reparerande funktioner, och minskade nivåer kan påverka både fysisk och mental hälsa.

1. Cellulärt skräp
Cellulärt skräp, såsom rester från gamla eller skadade molekyler, ackumuleras inuti cellerna och hämmar deras normala funktion. Denna ansamling kan störa cellens interna processer, vilket i längden kan leda till celldöd. Genom att försämra cellernas förmåga att utföra sina livsviktiga uppgifter, bidrar cellulärt skräp till både åldrande och utvecklingen av olika sjukdomar. Att förstå och motverka ansamlingen av cellulärt skräp är därför avgörande för att främja hälsa och långsiktigt välbefinnande.
Cellulärt skräp kan liknas vid ett hem som samlar så mycket prylar att det till sist blir omöjligt att röra sig fritt. Detta skräp byggs upp i våra celler i en sådan takt att cellens normala reningsprocess inte hinner med, vilket leder till skador och, i vissa fall, celldöd. Denna åldringsprocess är en av de grundläggande faktorerna bakom många sjukdomar.
En substans som ackumuleras i våra celler på grund av denna ansamling är Lipofuscin – små brun-gula prickar som ofta förknippas med åldrande hud och ålderspigmentfläckar. Men Lipofuscin samlas inte bara i huden; det finns även i organ som hjärta, njurar och lever, där det påverkar åldrandet av dessa vitala funktioner. Det är dock möjligt att påverka denna process genom att minska oxidation, glykering och effekten av fria radikaler i kroppen. För att motverka detta kan vi stärka våra nivåer av glutation. Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant och finns i alla celler, där det skyddar och reparerar dem. Genom att stödja glutationnivåerna kan vi reducera Lipofuscin-ansamling och därigenom bromsa åldrandet i våra celler och organ.
Rekommenderade kosttillskott för att öka glutation:
-
NAC: 500 mg, två gånger om dagen, stödjer kroppens produktion av glutation.
-
Acetyl-L-Karnitin: 1000 mg per dag, hjälper kroppen att minska Lipofuscin."

2. Telomer-förkortning
Telomererna skyddar våra celler på samma sätt som de små plastskydden längst ut på ett skosnöre. Dessa små skydd sitter längst ut på varje kromosom och spelar en viktig roll för hur vi åldras och hur vi mår. Vid varje celldelning förkortas telomererna, och kortare telomerer har kopplats till både åldrande och olika sjukdomar. Men genom vår livsstil kan vi påverka deras längd och till och med förlänga dem!
Telomerer är ändarna på kromosomerna i cellkärnan, där vårt DNA – våra arvsanlag – finns. Dessa telomerer styr i förenklad mening cellernas förmåga till delning och spelar en viktig roll i kroppens förmåga att reparera sig. Därför är telomererna centrala för vår hälsa och livslängd. Kortare telomerer har kopplats till tillstånd som hjärt-kärlsjukdom, diabetes och fetma. Ju längre telomererna är, desto yngre blir vår biologiska ålder.
Flera faktorer påverkar telomerernas längd, bland annat stress och fysisk aktivitet, men forskning visar att kosten har en särskilt stor betydelse. Mycket socker, särskilt i söta drycker, och processat kött bidrar till kortare telomerer. En varierad kost rik på mikronäringsämnen och exempelvis omega-3-fettsyror är däremot förknippad med längre telomerer.
Faktorer som påverkar telomererna positivt:
Träning, D-vitamin, Omega-3, Multivitamin,
Vitamin C & E, TA65

3. Epegenetik
Vi tror ofta att genetiken styr allt och att vi inte kan påverka det, men det stämmer inte. Epigenetik handlar om vår förmåga att slå på och stänga av gener. Även om vi föds med en viss uppsättning gener, är det mer avgörande om dessa gener är aktiverade eller tystade – och detta kan vi påverka genom vår livsstil.
Varje cell i våra kroppar innehåller en mängd olika komponenter, var och en med sina specifika roller och mekanismer. Om någon av dessa komponenter är dysreglerad eller inte fungerar optimalt kan det påverka cellens hälsa och funktion negativt. En av de mest centrala mekanismerna är mTOR, som vi ofta vill hålla avslagen eller nedreglerad under större delen av tiden. När mTOR är överaktiverad kan det leda till en kaskad av åldrandeeffekter, där cellerna agerar som om de vore gamla. Överaktivering av mTOR har dessutom kopplats till cancer och en nedreglering av autofagi, kroppens cellstädande process. Eftersom mTOR är starkt kopplat till insulinnivåerna, är det viktigt att hålla insulinet i balans. Styrketräning, intervallträning och ketogen kost är exempel på metoder som kan hjälpa till att hålla mTOR nedreglerad. Överdriven konsumtion av både kolhydrater och proteiner kan däremot ha en negativ effekt genom att uppreglera mTOR.
När FOXO, en annan viktig mekanism i cellen, aktiveras sker det motsatta: helande funktioner uppregleras och cellerna börjar reparera sig själva. FOXO främjar också autofagi och stärker immunsystemet. Det finns flera sätt att aktivera FOXO, inklusive en lågkolhydratkost, periodisk fasta och fysisk aktivitet.
För att ytterligare främja cellernas hälsa och motverka åldrandeeffekter kan man lägga till:
-
Trans-Resveratrol: Aktiverar anti-aging-gener, rekommenderad dos är 100 mg per dag.
-
Curcumin: Kontrollerar inflammation i kroppen.
Genom att kombinera lågkolhydratkost, träning och periodisk fasta, tillsammans med dessa näringsämnen, kan man aktivt stödja cellernas funktion och bidra till en bättre hälsa.

4. Oxidativ stress
Fria radikaler bildas naturligt när kroppen omvandlar mat till energi. När mängden fria radikaler blir för hög uppstår oxidativ stress, vilket kan skada celler och få allvarliga konsekvenser för vår hälsa.
Oxidativ stress uppstår när produktionen av fria radikaler överstiger kroppens förmåga att hantera dem med antioxidanter. En konstant obalans med överskott av fria radikaler bidrar till normalt åldrande, men när obalansen blir för stor skadas vi allvarligt, vilket kan leda till sjukdomar som cancer, Alzheimers, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och reumatism.
Glutation – kroppens mest kraftfulla antioxidant
Glutation är en naturlig substans och vår starkaste antioxidant. Den skyddar cellerna, bekämpar fria radikaler och stärker immunförsvaret.
NAC – kroppens städare
NAC stöder glutationsnivåerna i kroppen.
Rekommenderad dos: 500 mg, två gånger dagligen.

5. AGE
Avancerade glykerade slutprodukter
AGE (Advanced Glycation End-products) är en grupp ämnen som bildas i kroppen när fetter eller proteiner reagerar med socker. Denna process, kallad glykering, leder till skadliga molekyler som kan ha negativa effekter på vår hälsa.
AGE, eller dysfunktionella proteiner, bildas när kroppen bryter ner socker, och deras ökade nivåer kan påskynda åldrandet både invärtes och i huden. Sockerintag ökar AGE-bildningen, vilket leder till förlorad elasticitet, försämrad barriärfunktion och fuktförluster i huden. AGE påverkar även blodkapillärer, nervceller, ögon, DNA och kollagen. När kollagen och andra proteiner glykeras, blir de svaga och förlorar sin smidighet, vilket syns på huden som rynkor, slapphet och minskad lyster. Hudens förmåga att stå emot glykeringsskador avtar med åldern, redan från 25-årsåldern.
Reversera glykation
Beta-alanin ökar nivåerna av karnosin, som hjälper till att förebygga glykering.
Rekommenderat tillskott: Beta-alanin, 750 mg före sänggående.

6. Insulinresistens & åldrande
Att kontrollera insulinet är en av de viktigaste faktorerna för att sakta ned åldrandeprocessen.
Insulinresistens innebär att kroppens celler inte effektivt kan svara på insulin, vilket gör att bukspottkörteln producerar mer insulin för att stabilisera blodsockret. Detta tillstånd är vanligt och kopplas till fetma, pre-diabetes, typ 2-diabetes, PCOS, hjärt-kärlsjukdom och andra metabola sjukdomar som högt blodtryck och fettlever. Insulinets huvuduppgift är att reglera blodsockret inom snäva gränser för att skydda kroppen från skador. När blodsockret stiger, ökar insulinmängden; när det sjunker, minskar insulinmängden.
Även om genetiska faktorer kan spela en roll, är kosten en stor påverkansfaktor. Ökad konsumtion av energität mat, socker och raffinerade kolhydrater har bidragit till högre glukosnivåer än kroppen behöver, vilket ofta lagras som fett.
Reversera insulinresistens
-
Lågkolhydratkost
-
Periodisk fasta

7. Kronisk Inflammation
Det finns två typer av inflammation: akut och kronisk. Akut inflammation uppstår när immunförsvaret reagerar på skada eller sjukdom, ofta genom svullnad eller rodnad, och avtar när kroppen är läkt. Kronisk inflammation, även kallad låggradig eller tyst inflammation, kan pågå i kroppen i flera år utan symtom men kan leda till allvarliga hälsotillstånd
Kronisk inflammation är kopplad till immunsystemet och har blivit en vanlig faktor bakom sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, fetma, kronisk värk och IBS. Vid inflammation producerar immunsystemet cytokiner, signalämnen som kan påverka hela kroppen. Även låggradig inflammation kan orsaka symtom som trötthet, nedstämdhet och ömhet. Om inflammationen pågår länge riskerar immunförsvaret att bli överaktivt, vilket kan leda till autoimmuna sjukdomar, allergier och astma. Orsaker kan vara stress, dålig sömn, näringsfattig kost, kemikalieexponering, fetma och brist på motion.
En förbättrad tarmhälsa kan minska risken för inflammation. Probiotika aktiverar även antioxidanter, ett naturligt försvar mot inflammation.
Rekommenderat kosttillskott:
-
Antiinflammatorisk kost
-
Kurkumin, 400 mg/dag
-
Probiotika, 500 mg/dag

8. Cellulär energikris
Celler förlorar förmågan att hantera energi och slutar utföra viktiga funktioner.
Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk där socker och fett förbränns till vatten och koldioxid, vilket frigör energi som lagras i form av ATP. ATP är drivkraften bakom nästan alla funktioner i kroppen och fungerar som kroppens "energivaluta," vilket möjliggör energiförsörjning till allt från muskelrörelser till nervimpulser.
Med åldern minskar antalet mitokondrier, medan cellernas energibehov kvarstår. Detta kan leda till energibrist, vilket i sin tur påverkar cellernas funktion, med konsekvenser som ökat cellavfall och förkortade telomerer.
Stöd för mitokondrier och ATP-produktion:
-
Coenzym Q10: Viktigt för ATP-produktionen. Dos: 100 mg/dag
-
PQQ: Antioxidant som förbättrar mitokondriell funktion. Dos: 10 mg/dag
-
ALC (Acetyl L-karnitin): Underlättar transporten av fettsyror till mitokondrierna för ATP-produktion. Dos: 1000 mg/dag

9. Hormonell nedgång
Kroppens hormonproduktion förändras med åldern; exempelvis minskar utsöndringen av könshormoner som testosteron och östrogen, vilka har viktiga uppbyggande och reparerande funktioner.
Hormonella förändringar erkänns alltmer som en viktig faktor i åldrandet. Med åren förändras balansen och nivåerna av hormoner i kroppen, en process som kallas "åldrandets endokrinologi." Minskade nivåer av hormoner som östrogen och testosteron kan leda till minskad bentäthet, förändringar i hudens elasticitet och minskad muskelstyrka. Även ämnesomsättningen påverkas, vilket kan ge ökad fettansamling och minskad muskelmassa.
Hormoner är också avgörande för att reglera humör, energinivåer och kognitiva funktioner. Hormonförändringar kan därför bidra till humörsvängningar, trötthet och nedsatt kognitiv förmåga, vilket ofta ses hos äldre. Obalanser kan dessutom förvärra andra åldersrelaterade tillstånd. Exempelvis kan minskad insulinkänslighet öka risken för typ 2-diabetes, och förändringar i sköldkörtelhormoner kan påverka både ämnesomsättning och energinivåer. Hormoner spelar även en central roll i kroppens stressrespons, och åldersrelaterade förändringar kan göra kroppen mindre effektiv i att hantera stress, vilket ökar känsligheten för stressrelaterade hälsoproblem.
Se Tillväxthormon nedan.

Tillväxthormon GH- Somatotropin GH
Somatotropin eller GH (Growth Hormone), är ett proteinhormon som produceras och frisätts av den främre hypofysen i hjärnan. Hormonet har en central roll i regleringen av tillväxt, ämnesomsättning och flera andra biologiska funktioner.
Vad är somatotropin (GH)?
Somatotropin, eller tillväxthormon (GH), är ett proteinhormon som produceras av hypofysen i hjärnan. Det är avgörande för kroppens tillväxt, ämnesomsättning och flera andra biologiska funktioner.
Funktioner av somatotropin i kroppen:
-
Tillväxtreglering: Stimulerar längdtillväxt hos barn och tonåringar genom att främja celldelning och ny benvävnad.
-
Muskeltillväxt och proteinsyntes: Har en anabol effekt, vilket ökar muskeltillväxt och vävnadsreparation.
-
Fettomsättning: Bryter ner fettvävnad för energi och minskar fettinlagring.
-
Glukosreglering: Ökar blodsockernivåer genom att stimulera glukosproduktion och minska insulinkänslighet.
-
Benhälsa: Främjar mineralisering och stärker benvävnad.
-
Immunfunktion och vävnadsreparation: Stödjer immunförsvaret och vävnadsreparation.
-
Stressrespons: Ökar som svar på stress, hjälper kroppen att anpassa sig.
-
Stimulera GH-produktion:
Aminosyratillskott som arginin (500 mg/dag) och L-lysin kan hjälpa till att öka GH-produktionen.
